Nevhodné stravovací návyky představují riziko vzniku onkologického onemocnění. Co našemu zdraví určitě neprospívá?
-
častá konzumace uzenin, smažených výrobků a polotovarů
-
nadměrné pití alkoholu
-
konzumace sladkostí a slazených nápojů
-
potraviny, které jsou tzv. ultrazpracované – průmyslově zpracovávané potraviny, instantní jídla, cukrovinky, fastfood – obsahují vysoký obsah cukrů a tuků a zvyšují riziko obezity a chorob s ní spojených
-
konzumace velkého množství červeného masa – týdně by neměla přesáhnout hranici 350 – 500 g.
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) publikovala seznam karcinogenních látek, které se mohou nacházet v potravinách. Jsou to tyto:
-
heterocyklické aminy (HC) – sloučeniny, které vznikají za vysokých teplot v potravinách živočišného původu z bílkovin a sacharidů – např. při grilování masa.
-
akrylamid – látka, která vzniká v potravinách během tepelné úpravy při teplotách vyšších než 120⁰C – např. v chipsech, křupkách, toustech
-
polycyklické aromatické uhlovodíky – vznikají např. při uzení, grilování, smažení
-
nitrosaminy – nacházejí se v uzeninách.
Obecně platí, že je dobré dát přednost kvalitě nad kvantitou, čerstvým potravinám před trvanlivými, domácí stravě před průmyslově zpracovanou. Strava by měla být pestrá a jíst bychom měli pravidelně a hlavně v klidu.
0 komentáøù