Na začátku prosince proběhly dva workshopy na téma Zdravé vaření a pečení. Workshopy nás provázela Petra Krejčová a ukázala nám nejen přípravu pokrmů, ale také nepřeberné množství různých surovin, které často opomíjíme. Dozvěděly jsme se, jak kombinovat různé chutě a jak dodat jídlu přidanou hodnotu v podobě vitamínů, minerálních látek a enzymů. Společně jsme připravily zdravé pomazánky z luštěnin a semínek, čočkové karbanátky, zapečenou zeleninu s pohankou a zeleninový salát, jako dezert lahodný raw dort z jáhel a jablíček s brusinkovým krémem a nezapomněly jsme ani na vánoční cukroví – ovšem bez mouky, cukru a bez pečení. Během obou workshopů panovala velmi příjemná nálada, paní Petra nás natolik vtáhla do svojí čarovné kuchyně, že jsme na čas úplně zapomněly na běžné denní starosti a jen jsme všemi smysly vnímaly rozmanitost připravovaných pokrmů. Čtyři hodiny v báječné společnosti utekly jako voda a domů jsme odcházely nejen s plnými žaludky, ale také se spoustou informací a s chutí a motivací do nových začátků.
Workshop nám ukázal také jednu důležitou věc a tou je soudržnost mezi pacientkami. Nastaly okamžiky, kdy jsme se zcela odpoutaly od vaření a zabraly jsme se do problémů spojených s léčbou, o kterých se nám těžko mluví se svými blízkými. Mezi sebou však o nich můžeme hovořit zcela otevřeně a umíme si navzájem pomoci, ať už radou, nebo jen slovy podpory a povzbuzením. A právě takový má být hlavní smysl aktivit pro onkologické pacientky.
0 komentáøù